26 Ocak 2020 Pazar

Waldorf girişimleri nereden başlamak gerekir

Nisan imece Türkiye'de ilk Waldorf girişimi olarak bir çok konuda deneyim elde etti.
Yeni dönem içinde Özgür iradeli insanlar için Waldorf okulları kurulmasını kaçınılmak hale getirdi.
Güzel ülkemizde her kesimden insan Waldorf pedagojisi altında çocuklarının özgür gelecekleri için bir araya gelecekler.

Öncelikle her bir girişim biricik ve her girişimin yolculuğu başka olacak. Yaşanmış olan deneyimler bu özgürlük yolda kılavuz olabilir.

Girişimci anne babalar ve eğitmenler birlik oluşturmalı. Şimdiye kadar çekirdek ekip 7 kişinin bir araya gelmesiyle oluştu. 3 kişi stratejik yürütücü 4 kişi uzman.
Toplantılara başlamadan Waldorf pedagojisi konusunda bilgi sahibi olun, dernekten ve girişimlerden destek alın. Waldorf konusundan derinleşmek çok önemli.

Çekirdek ekibin çok sağlam olması gerekiyor. Başlamadan önce haftada bir gün düzenli olarak buluşmak çok önemli. Biz her perşembe buluştuk ve her konu hakkında konuştuk.
Bu buluşmalardan sonra 7-14 hafta sonra çekirdek ekip oluşur.
Bu toplantılara dertli, niyetli, çalışkan, duru görülü anne babaları davet edin.
Finans, mimar, Bütçe uzmanı, Eğitimci, MEB uzmanı gibi veliler çok işe yarar.
Merkezde hep çocuklar olmalı. Zaman kendiliğinden özel bir koruma oluşturur,

Finans konusu önemli ancak çok fazla takılmayın ve kötümserliğe bu konu zor ama toplantılar yapıldıkça ve çekirdek ekip sağlam kaldıkça çözülür.
Toplantılarda şeffaf ve sakin olun, Duruşunuz ve cevaplarınız net olsun.

Çekirdek ekip Waldorf pedagoji üzerine okumalar yapmalı.
Belli anne baba sayısı oluştuktan sonra, 12 çocuk diyelim, Deneyimli bir Waldorf eğitmeni ile anne baba bilgilendirme toplantıları düzenlemek gerekir. Bizim Ulla ile yaptığımız bilgilendirme toplantıları çok önemlidir.

Çözüme odaklanın ve çözüm için çalışın, size gelen garip sorular olursa uzmanlara sorun ve doğru bilgi alın. Unutmayın internette her konuda çok fazla bilgi kirliliği var.

Eğitmeniniz çok önemli, bu konuda çok titiz olmalısınız. Diploma önemli, yürekli ve cesur bir eğitmen çok daha önemli. Türkçe bilen Waldorf eğitmeni bulduysanız çok sanşlısınız. Tabi her Waldorf eğitmeni iyi diye bir şey yok. Sezgilerinizi geliştirin ve iç güdüleri iyi olan annelere güvenin. Eğitmenin Waldorf eğitimlerine katılması zorunlu. Bu konuda net olun. En az 2 eğitmen gerekiyor.
İyi eğitmen bulmak çok zor ama mümkün.

Kararları çekirdek ekipte konsensüs ile alın. Çekirdek ekip yediden fazla olmaz sanırım. Çekirdek ekip çok iyi dost, yoldaş olmalı ve tam bir güvenle çalışmalı.




1 yorum:

  1. Merhaba,
    İlkokul için önerebileceğiniz Waldorf kitabi var midir?

    YanıtlaSil